Sloane Square Townhouse Extension

Landscaping : O’Keefe Landscapes
Photography : Steven Wooster

Located close to Sloane Square and the Kings Road, a 19th Century mid-terrace townhouse, bombed in the Second World War was rebuilt in the 1950s. This post-war three bedroom dwelling underwent a complete transformation by reorganising the entire layout including the reconfiguration of all floor levels. Once a new Main Entrance and Ground Floor level was established (by raising it to match the neighbouring properties), a full internal and external refurbishment was undertaken with extensions at Lower Ground Floor, Ground Floor and Mezzanine Levels. A new staircase was inserted with an additional flight between Second Floor and Roof Level – a restructured  timber-decked Roof Terrace was created for entertaining, providing rooftop views over Chelsea and Belgravia.

A new front facade was implemented, including railings, entrance steps and joinery, replicating the period detailing of the original 19th Century properties on either side. This involved reinstating and replicating the essential architectural qualities of the original building and its period detailing, whilst modernising and extending it into an elegant contemporary family home with flexible living space.

Through sympathetic construction and a selective use of reclaimed brick and fabrication of 19th Century style joinery (sash windows and main front door), the front and rear facades of the property echo a “sense of the past”, combined with contemporary glazing solutions at the rear, channel light laterally and vertically into the interior living spaces.

At the front of the property; beneath the pavement at Lower Ground Floor level, one of the two original 19th Century arched Coal Stores was “tanked-up” and converted into a Kitchenette/Utility Room accessed directly from, and servicing the Living Room, whilst the other ‘cavernous’ Vault was waterproofed to accommodate air-conditioning units, a heating system and storage space.

The Lower Ground Floor was excavated further towards the rear of the property utilising part of the existing Garden to maximise on internal floor space and flood with natural light channelled from skylights above and bi-folding doors across the entire Lower Ground Floor/ Rear Elevation.
At Ground Floor, located within the new extension above, an intimate light-filled Kitchen-Dining area features banquette seating integrated with the bespoke Kitchen joinery.

An existing extension, including a small WC (Cloakroom) – was rebuilt and extended vertically to include a Shower Room Mezzanine Level between Ground and First Floor to service two Guest Bedrooms on the First Floor.

A spacious Master Bedroom Suite occupies the entire Second Floor with a compact Ensuite Bathroom and dressing area. All street-side views are obscured by plantation shutters, adding privacy and ‘warmth’ to windows overlooking the street.

A light-filled walled Rear Garden, paved with large slabs of honed limestone and reflective white rendered walls, accommodates a large existing Ilex (Holly) tree and three newly planted Pleached Magnolia Merrill trees (which are dramatically illuminated at night) combined with an “evergreen-backbone” of multiple Buxus balls and an abundance of perennials blending with seasonal planting.

A “green roofing system” features on all flat-roofs, comprising an array of Sedums – providing a ‘blanket’ of colour and texture to all flat-roofs throughout the project.